Sallad

Sök recept på lchf-medelhavskost.se

Näringstät mat med grönsaker, ljust kött, fisk, ägg, bär, frön & nötter, mandelbröd, naturligt fett - utan tillsatser

Lotta Åkesdotter – om kosten >>

Lotta Åkesdotter, aug 2012

Lotta Åkesdotter – har ätit lågkolhydratkost sedan 2009.

Här är mina egna erfarenheter av vad som är snällast mot en krånglig mage. En lågkolhydratkost som kanske funkar för någon annan också…

Grundprincip:

Halva portionen, eller mer, med grönsaker.
Resten med nån fisk-, fågel- eller kötträtt.
Fett i varje måltid, men inte superfeta måltider
– bara så mycket fett att du håller dig mätt och orkar.

Jag anpassar kosten genom två saker:

  • vad jag äter
  • hur det är tillagat

Många saker tål jag om det är tillagat på ett visst sätt, annars inte. Alltid krångligt att svara på frågan ”vad tål du?”… De andra i familjen mår också bra av min kost. De kryddar upp sin mat på tallriken och lägger ibland till paprika, lök, bacon och annat.

Det här funkar bäst för mig:

Favorit

En favorit: grönsallad med melon, kycklingfilé i hemgjord grillolja, ädelostsås. Hitta recepten på lchf-medelhavskost.se

  • Lite kolhydrater.
  • Nåt fett till varje måltid, men inte superfeta måltider. (naturligt fett, ej margarin)
  • Inget gluten.
  • Mycket bladgrönt tillsammans med nåt fett, annars går det för fort genom magen.
  • Väldigt lite rött kött och charkuteriprodukter (beroende på dagsform).
  • Ingen glutamat och minimalt med e-nummer och konstgjorda tillsatser.
  • Välkokta eller väl ugnsstekta rotfrukter, broccoli, blomkål, sockerärtor, wokgrönsaker utan lök och nån enstaka gång bönor (alltid tillsammans med nåt fett, annars går det för fort genom magen.)
  • Örtte, gärna med rooibos och kamomill, så som Orientalisk kanel. Svart te innehåller för mycket garvsyra.
  • Lite salt. Fetaost är för salt och jag får ersätta den med Icas tärnad ost i olja.
  • Milda kryddor. Ingen paprika eller lök, möjligen lite rostad lök och paprika- eller lökpulver. Örtkryddor och lite cayennepeppar (konstigt!) går bättre.
  • Inget rökt, möjligen lite ekologiska bacon (beroende på dagsform).
  • Inte stekt mat så ofta.
  • Inget surt eller frätande som apelsiner, äpplen, ättikslag, vinegrettedressing, choklad eller alkohol. Majonnäs, ketchup, senap och söta äpplen funkar bara i ytterst små mängder..
  • Helst inte samma mat två dagar i rad och se till att varva ”hårdare” mat med ”snällare” varannan dag.

Jag lade märke till att den kost jag mådde bäst av, blev en blandning mellan lchf och medelhavskost…

Lchf – medelhavskost

Mycket grönsaker, ljust kött, fisk och ägg. Bär, nötter och frön, och mandelmjölsbröd. Rotfrukter och baljväxter ibland.  Fullfeta naturliga mejeriprodukter. Minimalt med socker, stärkelse och tillsatser. Helst ekologiskt. Fritt från gluten.

Tänk om någon dietist eller läkare kunnat berätta för mig hur magen skulle må bättre och tåla att äta mycket grönsaker!
Genom att:
– äta fett till grönsakerna
– skippa spannmål och dess osmältbara fibrer
– dra ner på kolhydraterna
– vänja mig successivt

Basmat:

  • Grönsaker dagligen. Mycket gröna bladgrönsaker som babyspenat, ruccola, mangold och liknande. Även en hel del tillagad broccoli och blomkål mm. Avocado. (Grönsaker innehåller rikligt med vattenlösliga fibrer som är snällare för magen än spannmålets osmältbara fibrer.)
  • Bär dagligen
  • Frön, nötter och mandlar t.ex. frömusli och mandelmjölsbröd
  • Kyckling eller kalkon
  • Fet fisk och mager fisk/skaldjur
  • Ibland baljväxter så som ärtor, sockerärtor, sugarsnaps, Haricots verts (är hårdsmält – funkar bara vid bra dagsform)
  • Olivolja, rapsolja
  • Fullfeta mejeriprodukter dagligen t.ex. fil, yoghurt, ost, créme fraiche, färskost, grädde, smör,

Fett – så mycket DU behöver för att hålla dig mätt och orka

Mycket kolhydrater gör dig snabbt hungrig igen. Jag får dessutom ett irriterande sug och sämre allmäntillstånd i magen. Fett är energi, precis som kolhydrater, fast med den skillnaden att fett inte höjer blodsockret och därmed inte heller produktionen av det fettinlagrande hormonet insulin. Utan höga blodsocker- och insulinnivåer håller du dig mätt, glad och koncentrerad länge.

Förutom att göra oss tjocka verkar dessutom mer och mer forskning peka på att höga blodsocker- och insulinnivåer är boven i dramat till många sjukdomstillstånd.

Energibehov:

  • Stillasittande person, vuxen, i värme, kvinna över 40 år – behöver mindre energi.
  • Aktiv person, växande, mycket muskler, i kyla – behöver mer energi.

Huvudsakliga fettkällor i medelhavskosten: fet fisk, rapsolja, olivolja, linfröolja, valnötter.
Huvudsakliga fettkällor i lchf-kosten: fet fisk, mejeriprodukter, nötter och animaliskt fett.

Ät mindre mängder av:

  • Fläsk och framför allt rött kött
  • Mjölk (max ett glas om dagen, innehåller mycket laktos dvs mjölksocker, som snabbt höjer blodsockret)
  • Honung
  • Frukt – är väldigt sött. Blanda helst upp med nåt kolhydratsnålt  t.ex. som smaksättning i en sallad. Tänk på att det finns inga näringsämnen i frukt som inte finns i grönsaker.  Fast grönsaker innehåller bara bråkdelen kolhydrater. Gör som vid medelhavet om du vill äta lite frukt: blanda frukten i maten eller som dessert efter en middag – inte ensam som ett mellanmål som får blodsockret att stiga upp som en raket och ner som en pannkaka…
  • Potatisgratäng som kylts ner och värmts igen. Den innehåller minst kolhydrater när det gäller potatis, runt 10 g kh/100 g, vad jag vet…

Undvik:

  • Spannmålsprodukter (pasta, bröd, gryn)
  • Processat kött som charkuterivaror och korv. ( Den enda skinka som funkar utan baksmälla för mig är Brödernas fina fondkokta skinka med bara ett e-nummer. Kan beställas hos Ica Maxi.)

  • Ris, potatis
  • Socker
  • Majs
  • Öl, sprit, alkohol

Om sötningsmedel

Sötningsmedel är inte heller särskilt snällt mot magen så det är nåt jag bara äter nån gång ibland.

För den som försöker gå ner i vikt så kan sötningsmedel ställa till det. Detta på grund av att den söta smaken lurar kroppen att producera insulin fastän att blodsockret inte höjts. Istället sänks ett redan bra blodsocker och ett sug efter att äta nåt uppstår…

Trevliga bieffekter

Den här kosten har en massa trevliga bieffekter också. På till exempel blodtryck, blodfetter, blodsocker/insulin, vikt, prostata, muskelbyggande, immunförsvar och mycket annat…

”En studie i spansk ketogen medelhavskost visar att medelhavskost och lågkolhydratkost mycket väl kan kombineras med gott resultat” (Kostdoktorn.se)

Och man kan undra; är medelhavskosten så fettsnål som man påstår i Sverige?

För övrigt så…

Om det inte varit för min arbetskamrat Anders Östman, som så frikostigt delat med sig av sin kunskap om LCHF, hade jag kanske aldrig blivit inspirerad att prova och fått chansen att må bättre. TACK Anders!

Lotta Åkesdotter, Sundsvall
lotta68@telia.com

Annonser

12 kommentarer on “Lotta Åkesdotter – om kosten >>”

  1. Josef Boberg skriver:

    Jo… – Lotta – det gäller ju att äta så mycket som möjligt av ortomolekylär föda = artegen föda = ”riktig mat” för att må optimalt väl – som jag ser det.

    • sidans avsändare skriver:

      Håller med. Det blir extra tydligt när man har krämpor. Så länge man är frisk verkar det mesta funka…ett tag. Tack för din kommentar 🙂

  2. Tombola skriver:

    Fin sida,,,,

    Hade själv en del (hel del!) besvär med ”systemet” på den gamla ”kolhydrattiden” och troligen en läckande tarm på grund av ständiga inflammationer men blev avsevärt bättre på LCHF efter redan några dagar,,,

    Min bild av medelhavskost är en typisk lågkolhydratkost men inte med så mycket fett som i LCHF.

    På min Matdagbok.se kan du lätt räkna ut innehållet, fett, protein och kolisar – skulle vara ett bra komplement till dina recept om du redovisade dessa siffror,,,,

    Lycka till!

  3. JATEK skriver:

    Den del som du kan använda för beräkning av andelen fett och annat är gratis!

    Men det är inte min sida alls, jag bara använder sidan då och då – den heter min matdagbok tror jag,,,,

    Mvh Thomas

    Den 2013-02-01 18:06 skrev ”Lchf – medelhavskost” : > WordPress.com Lotta Åkesdotter commented: ”Kollade din sida. Jag > uppfattade som att den kostar pengar…matkalkyl.se är gratis så jag räknar > där istället…” >

  4. Tombola skriver:

    det kan du inte missa,,,,,

    men det finns säkert lika många liknande sidor,,,

    jag använder den här sidan för att lära mig att äta rätt mängd fett – det brukar bli för mycket proteiner och för lite fett,,,,

  5. Kristina Conti skriver:

    Jag behövde verkligen veta allt detta om lchf och medelhavskost eftersom jag bor i Italien och haft lite svårt att få ihop bra och god mat ibland. Tack!

  6. Felthe13 skriver:

    Lotta lägg upp recepttet på min frukost


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s