Sallad

Sök recept på lchf-medelhavskost.se

Näringstät mat med grönsaker, ljust kött, fisk, ägg, bär, frön & nötter, mandelbröd, naturligt fett - utan tillsatser

Grönsaker i lergryta

Lergrytan gör att näringsämnen bibehålls bättre och grönsakerna blir mer lättsmälta utan att kännas sönderkokta.

Tack vare denna uråldriga tillagningsmetod kan jag äta kål och annat som min mage inte klarat tidigare.

Grönsaker i lergryta

Du kan skiva ner i sort sett precis vad som helst i grönsaksväg i ändlösa variationer. Fyll grytan helt, det sjunker ihop under tillagningen.

Det blir en stor laddning som håller länge i kylen. Den kan också delas upp och frysas in. Tänk på att inte förvara i den porösa lergrytan, utan häll över i en annan glas- eller plastform med lock.

Man behöver inte alltid krydda i grytan utan kan krydda på tallriken beroende på vad man äter till.

Exempel på ingredienser:

1 stor (3 liters) lergryta

  • 1 broccolihuvud
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1/2 vitkålshuvud
  • 4-5 medelstora morötter
  • 3 dl vatten

Andra saker man kan ha i är kål + äpple, rödbetor, palsternacka, kålrot, lök, tillsätt 1 citron i skivor + torkad timjan till receptet ovan och du har en god röra till fisk. Du kan variera i oändlighet…

Jag har oftast blomkål och broccoli som bas för att blanda upp det som innehåller mer kolhydrater med.

Gör så här:

  1. Lägg lergrytan i vatten 20-30 min. Jag blötlägger grytan den längre tiden och ställer in den direkt i den heta ugnen trots att man inte ska enligt bruksanvisningen. Funkar perfekt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Strimla kålen, skär broccoli och blomkålshuvudena rakt av i centimetertjocka skivor. Skala morötterna, skär dom på längden och sen i några centimeter långa bitar.
  4. Lägg i grytan. Blanda om.
  5. Häll i 3 dl vatten.
  6. Ställ i ugnen 50-60 min beroende på hur mjuka du vill ha grönsakerna.
  7. Ät.

Röd blandning med lite viltsmak

Mycket rik på antioxidanter. Rödbeta och lingon som bland annat också är bra för urinvägarna.

Ingredienser

  • 1/2 litet rödkålshuvud
  • 1 broccolihuvud med stam
  • 2 nomalstora rödbetor med skal
  • 1 stort sötsyrligt äpple med skal
  • Ca 200 g lingon
  • Lite torkad rosmarinkrydda
  • 3 dl vatten
  1. Lägg lergrytan i blöt (30 min).
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta fram två byttor; en för det som ska i lergrytan och en för renset.
  4. Strimla halva rödkålshuvudet i knappt centimeterbreda strimlor.
  5. Skär broccolin i centimertjocka skivor tvärs över, bryt isär stora bitar. Skär roten tunnare.
  6. Tvätta rödbetorna med en borste och skär av det ofräscha i topp och botten. Skär riktigt tunna skivor som du sen strimlar brett på andra ledden.
  7. Ta ur kärnhuset på äpplet och skiva äpplet rakt av i centimterjocka rundlar.
  8. Tina lingonen i förväg om de är frysta.
  9. Blanda allt i lergrytan och slå på 3 dl vatten.
  10. Strö över timjan på toppen och rör om lite lätt överst.
  11. Lägg på locket och grädda ca 55 min. Se till att locket inte kommer för nära värmeagregatet i ugnens tak. Gärna en dm emellan.
  12. Ta ut och låt stå och svalna under locket.

Kan förvaras 7-10 dagar i kylen. Kan frysad in.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s